Formy zaměstnávání v cestovním ruchu - Rendlová, Denisa; Žufan, Jan; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tématem této bakalářské práce jsou formy zaměstnávání a jejich využívání v cestovním ruchu, konkrétně v hotelech nacházejících se v Praze. Cílem práce je zjistit, zda pražské hotely naplňují předpoklad podle zákona č.262/2006 Sb. zákoník práce, § 74 odst. 1, který hovoří o využívání především zaměstnanců v pracovním poměru na plnění pracovních úkolů. A jaké pracovněprávní vztahy se nejčastěji využívají. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. První část práce, tedy teoretická část, se zaměřuje na zaměstnanost v cestovním ruchu, sezónnost, kvalifikace a fluktuace zaměstnanců, společně s mzdovým ohodnocením zaměstnanců v cestovním ruchu. Dále se především zabývá popisem pracovněprávních vztahů, jejich právní úpravou a porovnáním. Ve druhé části bakalářské práce je ke zjištění odpovědí na výzkumné otázky, využit průzkum ve vybraných hotelech se strukturovanými otázkami na stav zaměstnanců v hotelech, jaké pracovněprávní vztahy se v daném hotelu využívají a v jakém počtu. K doplnění analýzy bylo použito dotazníkové šetření v elektronické formě, které zjišťuje názor na jednotlivé formy zaměstnávání, jejich výhody a nevýhody a statistiky z Českého statistického úřadu. Díky výzkumu obsaženého v práci se zjistilo, že zaměstnavatelé v hotelnictví nedodržují zákon č.262/2006 Sb. zákoník práce, § 74 odst. 1 a nejvíce využívané formy zaměstnávání jsou vedle pracovního poměru i dohody o provedení práce.
Vedoucí práce: Jan Žufan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses