Akt v reklamě – vznik, vývoj a problematika používání koncepce Sex Sells v beauty a fashion oborech - Filatava, Hanna (2023)
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat příčiny negativních reakcí společnosti na fenomén používaní aktu ve fashion a beauty reklamních kampaních, kde je akt součástí koncepce Sex Sells. První část bakalářské práce je proto věnovaná teorii aktu: vymezení pojmů, způsobům zobrazování aktu, jeho historii obecně i ve fashion a v beauty oborech. Druhá část je zaměřená na zjišťování problematiky používání koncepce Sex Sells a aktu v rámci daného konceptu v reklamě. Literární rešerše odhalila, že k hlavním problémům daného fenoménu patří jeho neetičnost: sexismus v podobě genderových rolí a objektivizaci osob, která vede k negativnímu body imagu. Třetí část se zabývá výzkumem reakcí společnosti a pomocí vztahové analýzy zjišťuje, s čím souvisí negativní reakce společnosti na daný fenomén. Za tímto účelem je proveden kvantitativní výzkum, který ukazuje souvislost negativních reakcí s pohlavím recipienta a s reklamním obsahem, respektive způsobem zobrazení sexuálního kontextu a úrovni sexualizace obsahu.