Ekonomická integrace Gruzie do EU - Hladík, Denis; Antal, Jarolím, 1986-; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem mé bakalářské práce bylo vysvětlit pojem a proces ekonomické integrace a analyzovat dopady ekonomické integrace na obchodní vztahy mezi Gruzií a Evropskou unií. Gruzie je jedna s posledních zemí, které podaly přihlášku do Unie. Práce ukázala na různé aspekty, které hrají svou roli v současném vztahu mezi touto zemí a EU a které mohou její přijetí do EU výrazně ovlivnit, a to spíše negativně. V první části bakalářské práce jsou v teoretické rovině objasněny pojmy vztahující se k ekonomické integraci obecně. V druhé části, která je nejobsáhlejší, jsou popsány jednotlivé historické události, které v minulosti měly vliv na vývoj vztahů mezi Gruzií a EU. Pozornost je věnována především vzájemným dohodám a smlouvám uzavřenými mezi oběma stranami a analýze vývoje vzájemných obchodních vztahů. Poslední třetí část je zaměřena na samotnou Gruzii, její současný stav ze sociálního a politického hlediska. Různé, v kapitole popsané, sociální a politické problémy, se kterými se Gruzie stále potýká, mohou mít vliv na přiblížení se jejího vstupu do Evropské unie. Ze získaných dat o vzájemném obchodě, z informací o Gruzii a jejích vztazích s EU lze usuzovat, že se od vzniku Gruzie obchodní ale i politické vztahy posunuly výrazně kupředu.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses