Využití fanouškovských tokenů jako nástroj marketingu sportovního klubu - Valášek, Antonín (2023)
Diplomová práce se zabývá možnostmi využití moderních technologií, zejména fanouškovských tokenů, pro marketingové potřeby sportovních klubů. Cílem práce je navrhnout řešení a praktické koncepty, které sportovním klubům poskytnou efektivnější a transparentnější způsoby interakce se svými fanoušky právě díky využití zmiňovaných technologií. Teoretická část nejprve definuje pojem fanouškovství a představuje rozdělení typologie fanoušků. Dále práce čtenáře seznamuje s moderními technologiemi, které jsou využívány světovými sportovními kluby. Následně je popsána blockchainová technologie a její propojení se sportovním odvětvím, a to včetně fanouškovských tokenů a jejich využití ve známých sportovních klubech. V neposlední řadě se teoretická část věnuje trendům ve světě fanouškovství a změnám, které spotřebitelé sportu ve svém chování vykazují po skončení pandemie Covid-19. V praktické části práce dochází díky desk research a obsahové analýze k popisu současné komunikace s fanoušky hokejových klubů Bílí Tygři Liberec a HC Verva Litvínov na jejich sociálních sítích a webových stránkách. Kvalitativní výzkum využívá metody pozorování pro vyhodnocení interakce s fanoušky jednotlivých klubů přímo na stadionu během soutěžních zápasů. Další metodou, kterou práce využívá jsou expertní rozhovory se specialisty na marketing ve sportu a blockchainové technologie. Na základě prostudované odborné literatury a článků v teoretické části, pozorování chování klubů směrem k fanouškům a expertním rozhovorům je navržena platforma nagano, která má za cíl klubům pomoci lépe a transparentněji pracovat s jejich fanoušky. Díky jednotlivým funkcím platformy nagano jsou v závěru práce navrženy jednotlivé koncepty pro fiktivní hokejový klub HC Nagano. Součástí konceptů je