Hodnocení udržitelnosti vybraných zemědělských podniků - Zitová, Kristýna (2023)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit udržitelnost vybraných českých zemědělských podniků na základě vzájemné komparace. Dílčím cílem je identifikace faktorů ovlivňujících zemědělce v udržitelné produkci. Hodnocení udržitelnosti bylo provedeno pomocí nástroje SAFA, který se opírá o 44 indikátorů a zahrnuje 4 pilíře udržitelnosti. Výzkum se zaměřil na 8 zemědělských podniků, které reprezentují 4 různé zemědělské přístupy. Součástí výzkumu jsou rozhovory se zemědělci, které se zaměřují na vnější a vnitřní faktory ovlivňující zemědělskou produkci. Z výsledků výzkumu vyplývá, že metodu SAFA nelze plně aplikovat na všechny typy zemědělských produkcí. Zároveň bylo zjištěno, že nejudržitelnějšími jsou zemědělské podniky, které praktikují agrolesnictví. Rozhovory poukázaly na to, že čeští zemědělci negativně vnímají dovoz levných produktů ze zahraničí, zvýhodňování velkých agropodniků a obecnou nejistotu ohledně budoucnosti.