Rodinná politika v perspektíve rodovej rovnosti : Komparácia Škandinávie a Slovenska - Gallíková, Ivana (2023)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou vplyvu rodinnej politiky na rodovú rovnosť a možnosti zosúlaďovania pracovného a rodinného života žien a mužov v krajinách Škandinávie a na Slovensku. Hlavným cieľom diplomovej práce je porovnať prístupy k tvorbe rodinnej politiky v Škandinávii a na Slovensku, a to prostredníctvom analýzy rámcu rodinnej politiky predmetných krajín a jej vybraných opatrení. Vychádzajúc z predpokladu, že rodové rozdiely sa prejavujú v čase prechodu na rodičovstvo, v práci je pozornosť venovaná dopadom na rodiny s deťmi do troch rokov veku. Analýza rámcu rodinných politík sa opiera o historicko-ekonomický kontext, sociálne-kultúrne špecifiká a prístup politických strán k tvorbe rodinnej politiky. Nástroje, ktoré sú v danej práce analyzované, sa týkajú schémy materskej, rodičovskej a otcovskej dovolenky, výšky finančného príspevku a miery nahradenia strateného príjmu a v neposlednej rade miestnej a finančnej dostupnosti inštitucionalizovanej starostlivosti o deti v ranom veku. Každé opatrenie je posudzované z hľadiska vytvárania možností pre integráciu na trhu práce a rovnomerného rozdelenia starostlivosti o dieťa. V závere práca poukazuje na výzvy a problémy rodinnej politiky Škandinávie a Slovenska.