Thajská past středního příjmu : role přímých zahraničních investic v ekonomické transformaci - Skrbek, Daniel; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Kováčiková, Viera; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pasti středního příjmu. První kapitola poskytuje dostupné definice tohoto pojmu, shrnutí faktorů, které dle dostupné literatury způsobují pád země do této pasti a následně získané informace aplikuje na případ Thajska. Druhá kapitola je zaměřena na koncept přímých zahraničních investic, faktorů, které ovlivňují jejich pohyb a faktorů, které omezují schopnost země tyto investice využít k dosažení udržitelného hospodářského růstu. Součástí této kapitoly je rovněž analýza trendů toků přímých zahraničních investic do Thajska. Poslední kapitola této práce spojuje koncepty předchozích dvou kapitol a zjišťuje, které kroky jsou nutné k tomu, aby mohly přímé zahraniční investice Thajsku pomoci k úniku z pasti středního příjmu. Součástí třetí kapitoly je rovněž shrnutí rozhovorů, které byly prováděny s experty na Thajskou ekonomiku v rámci doplňkového šetření. Cílem této práce je definovat pojem past středního příjmu a zjistit, které faktory brání Thajsku v úniku z této pasti.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses