Čínsko-jihokorejská spolupráce a její vliv na mezikorejský konflikt - Nedělníková, Anna; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Vztah mezi Čínou a Jižní Koreou se může na první pohled zdát jako pevný a relativně přátelský. Obě země spolu uzavřely obchodní a investiční dohody a Čína apeluje na rozkvétající se ekonomickou spolupráci. Pokud se ovšem podíváme na jejich vztah více do hloubky, najdeme zde jisté mezery bránící v jeho perspektivě a udržitelnosti. I přes vzájemné uzavření několika dohod a silné exportní a importní vazby, je zřejmé, že se Jižní Korea pokouší držet si od Číny v posledním roce jistý odstup. Vzájemné investiční vazby pomáhají oběma stranám v rychlejším technologickém pokroku a v oblasti inovací jsou důležitými regionálními hráči. To ovšem může znamenat silnou rivalitu, která by spolupráci mohla narušit. Tyto země by se v důsledku vzájemného soupeření mohly naopak více zaměřit proti sobě nežli vytvářet pevnější vztah. Jižní Korea se čím dál více obrací ke svému největšímu spojenci, Spojeným státům americkým. Ekonomická spolupráce mezi Čínou a Jižní Koreou se nejeví jako interakční příležitost, která by dokázala podnítit tak silnou reakci Spojených států amerických, jenž by mohla narušit mocenskou rovnováhu na Korejském poloostrově. V čínsko-jihokorejském vztahu je ovšem zásadnější otázka Tchaj-wanu, která by mocenskou rovnováhu mohla ohrozit, ovšem ne prostřednictvím USA ale Číny.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses