Komparace úspěšnosti integračních politik v České republice, Polsku a Maďarsku - Werbynská, Simona; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním integračních politik v České republice, Polsku a Maďarsku. Práce se věnuje studiu integrace na třech úrovní. Hlavním cílem studie je analyzovat charakter jednotlivých integračních politik států a zjistit, jaké determinanty měly vliv na jejich formování. Dále práce pracuje s hypotézou, že inklusivní nastavení integrační politiky státem by mělo přispět k pozitivnímu vnímání přistěhovalectví většinovou společností. Dílčím cílem pak je zjistit, jestli činnost Evropské Unii v oblasti integrace imigrantů mohla mít velký vliv na vznik národních integračních politik. Za účelem naplnění těchto cílů jsou v práci analyzovány národní identity států, imigrační situace v zemích a strategické dokumenty zabývající se integrací. Výsledky ze šetření Eurobarometru 469 jsou pak využity za účelem charakterizování vnímání společnosti. Integrační strategie států se vyvíjely odlišně, protože každá ze zemí čelila odlišnému charakteru a síle imigrace. Integrační politiky států se tudíž liší, ačkoliv země sdílí národní identitu i historické zkušenosti. Evropská Unie nebyla vyhodnocena jako silný vliv při formování integračních politik. Vztah mezi inklusivním nastavením politiky a otevřeným přístupem většinové společnosti nebyl prokázán. Polské obyvatelstvo vnímá imigraci pozitivně, i přes chybějící rámec integračních politik. Výsledky polských občanů jsou srovnatelné s výsledky české společnosti, ačkoliv česká integrační politika je propracovanější. Naopak restriktivní nastavení politiky vede k uzavřenému přístupu společnosti vůči imigraci, což odpovídá situaci v Maďarsku.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses