Vstup Finska do Severoatlantické aliance - Machová, Anna Kateřina (2023)
Tato bakalářská práce komplexně zhodnocuje vstup Finska do Severoatlantické aliance. Cílem je posoudit dosavadní vztahy mezi Finskem a NATO, dále určit přínosy a dopady vstupu do NATO plynoucí pro Finsko a v neposlední řadě nastínit příležitosti a možné hrozby, které by se členstvím mohly být spojeny. Nejdříve je popsána teorie vstupu států do aliancí, její výhody a nevýhody. Dále je vysvětlena teorie neutrality. Dále je provedena SWOT analýza, přičemž případem analýzy je právě vstup Finska do NATO. Na základě výzkumu byly definovány silné stránky, slabé stránky, příležitosti a hrozby vstupu Finska do NATO.