Vliv místa kontroly na copingové strategie užívané v oblasti work-life balance - Klempířová, Barbora; Hiršová, Miloslava, 1950-; Komárková, Lenka, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv místa kontroly na volbu copingové strategie a jejich společný vliv na work-life balance jedince. Dosavadní literatura doporučuje za-bývat se propojením zkoumaných proměnných v rámci jednoho výzkumu, zatím však téměř žádný takový výzkum proveden nebyl. Diplomová práce je proto pojata jako pilotní studie tématu. Kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření byl proveden za účelem ověření mediačního vztahu mezi místem kontroly a work-life balance, kde copingové strategie vystupovaly jako mediátorová proměnná. Výsledky potvrzují existenci mediačního vztahu a potvrzení formulovaných předpokladů. In-terní místo kontroly vede k vyššímu užívání příklonových strategií zaměřených na problém a k menšímu užívání odklonových strategií zaměřených na problém, čímž zvyšuje work-life balance. Jelikož se jedná o pilotní studii a vztah může být ovlivněn dalšími proměnnými, byl navrhnut směr dalšího výzkumu.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses