Společná bezpečnostní a obranná politika Evropské unie a podpora obranného průmyslu - Bednář, Jan; Bič, Josef; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce Společná bezpečnostní a obranná politika Evropské unie a podpora obranného průmyslu se zabývá analýzou obranně-průmyslové politiky Evropské unie (EU) a obranným průmyslem Spojených států amerických (USA). Jejím cílem je determinovat překážky bránící spolupráci EU a USA v oblasti obranného průmyslu a navrhnout opatření, díky kterým by mohlo dojít k prohloubení strategického partnerství mezi EU a USA v otázkách obranně-průmyslové spolupráce. První část práce se zaměřuje na teoretická východiska průmyslové politiky a obranně-průmyslové spolupráce. V druhé části práce je provedena analýza evropské obranně-průmyslové politiky. Jsou identifikovány klíčové iniciativy a opatření, které EU přijala s cílem podpořit konkurenceschopnost a inovaci v tomto sektoru za účelem posílení své bezpečnosti. Třetí kapitola se zabývá obranným průmyslem USA se zvláštním zaměřením na protekcionistické nástroje uplatňované vládou USA v sektoru obranného průmyslu, které brání intenzivnější spolupráci mezi EU a USA. V závěru práce jsou shrnuty klíčové závěry a doporučení, které mohou vést ke zlepšení spolupráce mezi EU a USA v oblasti obranného průmyslu.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses