Dopady na región po zápise pamiatok na Zoznam kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, porovnanie obcí Vlkolínec a Holašovice. - Kuhajda, Lukáš; Jarolímková, Liběna; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalárska práca skúma dopady na región, po zápise pamiatky na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. K spracovaniu je vybraná osada Vlkolínec a dedina Holašovice. Tieto pamiatky predstavujú neporušený celok hodnotnej dobovej architektúry svojho regiónu. Vlkolínec je typickým príkladom zrubovej dediny v podhorskom prostredí Veľkej Fatry, ktoré vznikali na severnom Slovensku. Holašovice sú ucelenou a dobre zachovanou ukážkou typickej stredoeurópskej dediny nachádzajúcej sa v Juhočeskom kraji. Autor u týchto pamiatok porovnáva ekonomické, sociálne a environmentálne dopady na región. Výskumné dáta sú získane pomocou štruktúrovaného rozhovoru. Rozhovor prebieha s kompetentnými osobami v inštitúciách, ktoré sa zaoberajú rozvojom, ochranou a propagáciou UNESCO pamiatky. Tieto dáta boli následné analyzované a bol porovnávaný ich význam medzi obcami.
Vedoucí práce: Liběna Jarolímková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses