Whistleblowing a ochrana oznamovatelů v zemích Visegradské čtyřky - Zamazalová, Jana (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem whistleblowingu a transpozicí směrnice EU o ochraně oznamovatelů. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost implementace směrnice EU o whistleblowingu v jednotlivých státech Visegrádské čtyřky a na základě tohoto definovat návrhy a doporučení pro země V4, které povedou ke zlepšení implementace směrnice Evropské unie o whistleblowingu. V první části práce je vymezen samotný pojem whistleblowing a ochrana oznamovatelů, obecné povědomí o whistleblowingu v ČR a souvislost s korupcí. Druhá kapitola se zabývá ochranou oznamovatelů dle směrnice EU a vysvětluje, jaké důvody vedly k vytvoření této právní úpravy, také zmiňuje věcnou působnost směrnice a oblasti, do kterých zasahuje, jako např. zadávání veřejných zakázek, finanční služby. Třetí část práce se zaměřuje na problematiku implementace směrnice EU v jednotlivých členských zemích Visegradské čtyřky, tj. v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. V závěrečné části jsou shrnuty poznatky vyplývající z komparace a na základě komparace zpracovány návrhy a doporučení, které povedou ke zlepšení implementace směrnice Evropské unie o whistleblowingu.