Analýza distribuce letenek největšími OTA a metasearchery - Bordes, Christophe (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu distribuce letenek největšími OTA (online cestovní kanceláře) a metasearchery. Cílem bakalářské práce je zjistit prostřednictvím analýzy SWOT pozitiva (silné stránky a příležitosti) a negativa (slabé stránky a hrozby) distribuce letenek online cestovními kancelářemi a metasearchery. Na základě výsledků SWOT analýzy si pak autor klade otázku, jaké trendy pro OTA a metasearchery vyplývají. Dílčím cílem je na základě informací převážně z webových stránek, věnujících se tématu OTA a metasearcherů, webových stránek internetových leteckých společností či cizojazyčných zdrojů popsat fungování OTA a metasearcherů. Práce je strukturována do dvou hlavních částí: teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá vznikem a vývojem online prodeje letenek, různými distribučními kanály a podrobným vysvětlením fungování online cestovních kanceláří a metasearcherů. Další část se zaměřuje na současné využití online cestovních kanceláří a metasearcherů. Praktická část se skládá ze tří částí. První část analyzuje online cestovní kanceláře. Druhá analyzuje tři vybrané OTA na českém trhu: Kiwi, Letuška a Pelikán. V závěru jsou popsány pozitiva a negativa distribuce letenek online cestovními kancelářemi a metasearchery a aktuální trendy.