Právní regulace krátkodobých pronájmů v ČR a jejich dopad na cestovní ruch - Mimra, Jan (2023)
Cílem této bakalářské práce zjistit, jak jsou krátkodobé pronájmy právně regulovány v České republice, zhodnotit dostatečnost právní úpravy s ohledem na dopad krátkodobých pronájmů na cestovní ruch a navrhnout možná řešení a doporučení pro budoucí praxi. První část práce se zabývá definováním termínů jako „sdílená ekonomika” a „sdílené ubytování“ a jsou uvedena specifika tohoto typu ekonomiky s důrazem na sdílené ubytování. V další části práce jsou analyzovány platné právní předpisy týkající se krátkodobých pronájmů. Hlavním předmětem je rozdíl mezi pronájmem a ubytovací službou s důrazem na povinnosti pronajímatelů a poskytovatelů ubytovacích služeb. Nakonec je zhodnocen dopad krátkodobých pronájmů na cestovní ruch ČR a podle aktuální právní úpravy a podle způsobů regulace ve vybraných evropských státech jsou představovány doporučení a možná řešení.