Analýza cestovního ruchu a očekávaný vývoj na tomto trhu v roce 2024 - Marková, Veronika (2024)
Práce se zabývá analýzou cestovního ruchu v posledních pěti letech převážně v souvislosti s pandemií Covid-19. Hlavním cílem práce je analýza změn a jejich příčin během posledních let, kdy trh cestovního ruchu prošel nemalou transformací. Dále tak zhodnocení nynější situace dle posledních dostupných dat převážně prostřednictvím komparace situace na trhu v roce 2022 a 2019 neboli před a po celosvětové pandemii a formulace odhadů jejich krátkodobého očekávaného vývoje. Analyzovány jsou trendy týkající se převážně České republiky na podkladě dat Českého statistického úřadu. I přesto, že jsou zkoumány především časové řady týkající se České republiky, závěry jsou často aplikovatelné i na další evropské země, které zaváděly velmi obdobná opatření ve stejném čase. V práci jsou také zahrnuty teoretické kapitoly, které obecně shrnují situaci na trhu cestovního ruchu nebo obecně formulují další trendy. Trh cestovního ruchu je silně charakteristický svou sezónností, a tudíž je v práci využita analýza sezónnosti. Jednotlivé kapitoly obsahují závěry týkající se vývojových tendencí trendů v podobě jejich charakteristik, zdůvodnění a spekulace nad jejich budoucím průběhem.