Luxus z pohledu generace Z : před a po pandemii COVID-19 - Skyba, Anna (2023)
Studium spotřebitelského chování generace Z je problematikou, kterou se dneska zabývá skoro každá společnost. Generace Z je ve mnoha smyslech odlišná od svých předchůdců a také má vysoké nároky na produkty nebo služby, které pořizují. Zároveň roste jejich kupní síla. Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání toho, jak se změnila motivace a nákupní chování generace Z na trhu s luxusním zbožím v podmínkách historicky neprobádané události, pandemie COVID-19. V první části diplomové práce jsou shrnuta teoretická východiska a jsou představena specifika chování generace Z, vymezen pojem luxus, popsané vybrané efekty ekonomických teorií a současné spotřebitelské trendy. V rámci praktické části je hlavního cíle práce dosaženo pomoci kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Diplomová práce přináší doporučení pro společnosti poskytující luxusní produkty nebo služby.