Profesionalizace rodinných firem - Pechová, Viktorie (2023)
Bakalářská práce se zabývá rodinnými firmami, konkrétně problematikou nástupnického procesu formou profesionalizace. Cílem práce je prozkoumat faktory, které brání majitelům rodinných firem v České republice v profesionalizaci. Pro naplnění cíle práce byla zvolena metoda kvalitativního dvoufázového výzkumu, konkrétně tematická analýza. Výsledky analýzy identifikovaly čtyři témata – Stereotyp, Odstup, Vnímání profesionála, Obava z transparentnosti, která nejvíce limitují majitele v rozhodování o procesu nástupnictví formou profesionalizace. Jejich vzájemný vztah byl popsán na modelu vývoje přístupu majitele. Práce má praktický přínos pro manažery a majitele rodinných firem, kteří se zabývají otázkou nástupnictví.