Citlivostní analýza zákaznického modelu - Tisoň, Michael; Jiroušek, Radim; Vomlel, Jiří, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Tato práce má za cíl sestavit kvantifikované modely, které na základě reálných dat o účetních případech dokáží predikovat, zdali bude pohledávka zaplacená včas či dojde k prodlení a pomocí metod citlivostní analýzy ohodnotit jejich robustnost. V této práci sestavuji logistickou regresi a bayesovskou síť. Pro potřeby logistické regrese byla závislá proměnná i nezávislé proměnné kategorizovány a výsledný model s prediktory Čas prodlení, Region, Délka doby splatnosti a Období dokáže správně predikovat 71, 6 % případů. Vzájemné vztahy a podmíněné pravděpodobnosti pak znázorňuje druhý model – Bayesovská síť. Citlivostní analýza potvrzuje významnost všech prediktorů. Na základě tohoto výzkumu dokáže společnost lépe odhadnout, které faktury pravděpodobně skončí po splatnosti a může tak pomoci nastavit upomínkový systém. Při uplatnění modelů v praxi je však třeba vzít v potaz omezující faktory: data byla sbírána v době v době výskytu COVID-19, což též omezilo jejich rozsah.
Vedoucí práce: Radim Jiroušek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses