Dopad nabídkových šoků na automobilový průmysl 2019 - 2022 a konsekvence pro hospodářskou politiku - Tunkl, Patrik; Šaroch, Stanislav, 1970-; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dopady pandemie COVID-19 na mikroekonomii výrobního průmyslu automobilů a čipů a na dopady na agregátní nabídku v AD-AS modelu v období 2019-2022 s důrazem na rozlišení přechodných a perzistentních dopadů. Teoretická část se zabývá vzájemnou závislostí daných odvětví a jejich mikroekonomií. Současně je hovořeno o teorii dodavatelského řetězce automobilů a teorii AD-AS modelu. Praktická část je zaměřena na dopady na agregátní nabídku a doporučení IMF. Dále se práce zabývá analýzou navršení krize čipů neboli fenoménem “perfektní bouře” v daném kontextu. V návaznosti na AD-AS model je výzkum zaměřen na analýzu makroekonomického prostředí se zaměřením na automobilový průmysl a řeší původ odvětvové inflace, nezaměstnanost a dopady na technologie a inovace v kontextu elektromobility. Dále je analyzován vývoj světové nabídky automobilů v jednotlivých letech zkoumaného období. Finální část práce je zaměřena na léčebné metody automobilového průmyslu a na hospodářskopolitické konsekvence ekonomických šoků.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses