Analýza vývoje cen bytů na regionální úrovni České republiky - Trávníček, Pavel; Bartošová, Jitka; Přibyl, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato práce se zabývá vývojem cen bytů. To konkrétně analýzou determinantů cen bytů v rámci ČR a tvorbou prediktivních modelů metodou ARIMA pro 13 krajů ČR. Jejím cí-lem je analyzovat vývoj cen bytů, vytvořit odhad budoucího vývoje a identifikovat de-terminanty, které jej ovlivňují. S pomocí programů Excel a Gretl byla zpracována data, vytvořeny, a dále otestovány modely pro vývoj cen v krajích a pro identifikaci deter-minantů. ARIMA modely převídají pokračování rychlého růstu cen bytů. Nejvýznam-nějším determinantem se ukázaly být průměrné hrubé mzdy a počet rozvodů. Dále byly významné úrokové míry ČNB, míra nezaměstnanosti a počet uchazečů o jedno pracovní místo.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses