Investiční rozhodování na trhu s ESG fondy - Benedová, Vendula (2023)
Udržitelnost se v dnešní době stává důležitým kritériem, a to i v oblasti investování. Diplomová práce se zabývá právě sestavením investičního portfolia, které je vytvořeno pouze z udržitelných burzovně obchodovaných fondů (ETF). Práce je rozdělena na výběr vhodných fondů pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant a optimalizaci portfolia z nich sestaveného. Výběr je proveden pomocí metody ELECTRE III, která pracuje s vahami kritérií stanovenými pomocí Saatyho metody. Na šestici vybraných burzovně obchodovaných fondů je aplikován mean-semivariance model. Zároveň je navržena a aplikována modifikovaná verze mean-semivariance modelu, která je rozšířena o možnost vyjádření investorova postoje k udržitelnosti. Prostředkem je určení semivariance a stanovení požadavku minimální výnosové míry části portfolia složené ze striktně udržitelných burzovně obchodovaných fondů. Při hledání portfolií pomocí modifikovaného mean-semivariance modelu jsou uvažovány dva typy investorů lišících se postojem k udržitelnosti. Na vykreslených efektivních hranicích jsou nalezena portfolia reflektující preference obou uvažovaných investorů.