Aplikácia zhlukovej analýzy na dáta výrobného podniku - Černá, Petronela; Řezanková, Hana, 1956-; Cibulková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Táto diplomová práca sa zameriava na aplikáciu rôznych metód zhlukovej analýzy na obchodné dáta českej výrobnej firmy. Hlavným cieľom je identifikácia zákazníckych segmentov a získanie informácií o preferenciách a správaní zákazníkov, čo môže viesť k efektívnejšiemu riadeniu vzťahov so zákazníkmi. Teoretická časť práce zhŕňa prehľad poznatkov o dôležitých krokoch predspracovania dátového súboru, o hierarchických a nehierarchických metódach zhlukovania a o kritériách používaných na validáciu vzniknutých zhlukov. V praktickej časti je aplikovaných dokopy osem metód zhlukovej analýzy na reálny dátový súbor obsahujúci len kvantitavívne premenné. Na úpravu dátového súboru a aplikáciu metód zhlukovej analýzy bol použitý programu R. Boli porovnané výsledky zhlukovania na pôvodných premenných, na hlavných komponentoch a s využitím euklidovskej a manhattanskej metriky. Pre vybrané najúspšnejšie metódy sú výsledky zhlukovania interpretované s dôrazom na ich využitie pre segmentáciu zákazníkov. Prínosom práce pre výrobnú firmu je identifikácia a bližší popis zákazníckych segmentov, čo pomôže firme zlepšiť povedomie o vzorcoch zákazníckého správania.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses