Vybudování datového skladu - Vyvadil, Martin (2023)
Diplomová práce se zabývá vybudováním datového skladu pro společnost, která se zabývá outsourcingem IT služeb. Datový sklad by měl sloužit jako centrální datový prvek pro reporting v organizaci. Práce má několik cílů, kterými jsou analýza požadavků, návrh architektury řešení, návrh postupu řešení a realizace vybraných kroků z postupu řešení. Teoretická část této práce popisuje hlavní komponenty a architektury oblasti Business Intelligence, které jsou důležité pro pochopení kontextu datového skladu. V rámci teoretické části je také popsán modelovací jazyk ArchiMate, který je použit k modelování architektury navrhovaného řešení. V praktické části je popsán současný stav reportingového řešení ve firmě, popsány byznysové požadavky na řešení, vybrány technologie k realizaci řešení, navrhnuta architektura řešení, navrhnut harmonogram a postup řešení. Z postupu řešení jsou vybrány skupiny činností spojené s přípravou k vývoji řešení a Stage datového skladu. Následně je popsána realizace vybraných skupin činností.