Tvorba a zabezpečení CI/CD pipeline v prostředí platební společnosti - Chitov, Stanislav (2023)
Tato práce se zabývá tvorbou zabezpečené CI/CD práce pro použití v prostředí firmy dodávající platební systémy. Hlavní cíl práce je analýza současného stavu CI/CD pipeline, která je ve firmě používána, a následný návrh a implementace jejího následovníka. Teoretická část práce je věnována popisu hnutí OWASP, které je z pohledu bezpečnostní stránky nesdílnou součástí této práce, včetně oblasti DevOps a moderních používaných principů s touto oblastí spojených – kontinuální integrace, kontinuální doručování, kontinuální nasazování a strategie nasazování aplikací. Praktická část práce je v úvodu zaměřena na popis současného stavu CI/CD pipeline čtyř produktových týmů, následnou analýzu nedostatků a vytvoření seznamu požadavků na novou CI/CD pipeline. Tato část se rovněž věnuje popisu principů a možností zabezpečení zde použitých technologických i infrastrukturních prvků. Velká část práce je posléze věnována tvorbě nové CI/CD pipeline – od jejího architektonického návrhu až po implementaci a následnou prezentaci pro zaujaté strany ve firmě. V závěru práce je validováno splnění požadavků na novou CI/CD pipeline a uvedeny budoucí možná zlepšení v případě dalšího vývoje. Přínosem této práce je CI/CD pipeline zabezpečená dle standardů stanovených hnutí OWASP, kterou je možné použít pro nasazování aplikací v oblasti nejen platebních služeb a platebních systémů.