Tvorba a zabezpečení CI/CD pipeline v prostředí platební společnosti - Chitov, Stanislav; Falada, Vladimír; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato práce se zabývá tvorbou zabezpečené CI/CD práce pro použití v prostředí firmy dodávající platební systémy. Hlavní cíl práce je analýza současného stavu CI/CD pipeline, která je ve firmě používána, a následný návrh a implementace jejího následovníka. Teoretická část práce je věnována popisu hnutí OWASP, které je z pohledu bezpečnostní stránky nesdílnou součástí této práce, včetně oblasti DevOps a moderních používaných principů s touto oblastí spojených – kontinuální integrace, kontinuální doručování, kontinuální nasazování a strategie nasazování aplikací. Praktická část práce je v úvodu zaměřena na popis současného stavu CI/CD pipeline čtyř produktových týmů, následnou analýzu nedostatků a vytvoření seznamu požadavků na novou CI/CD pipeline. Tato část se rovněž věnuje popisu principů a možností zabezpečení zde použitých technologických i infrastrukturních prvků. Velká část práce je posléze věnována tvorbě nové CI/CD pipeline – od jejího architektonického návrhu až po implementaci a následnou prezentaci pro zaujaté strany ve firmě. V závěru práce je validováno splnění požadavků na novou CI/CD pipeline a uvedeny budoucí možná zlepšení v případě dalšího vývoje. Přínosem této práce je CI/CD pipeline zabezpečená dle standardů stanovených hnutí OWASP, kterou je možné použít pro nasazování aplikací v oblasti nejen platebních služeb a platebních systémů.
Vedoucí práce: Vladimír Falada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses