Využití Competitive Intelligence a jeho nástrojů při analýze veřejně obchodovatelných společností a jejich akcií - Řehka, Martin; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá spojením oblastí Competitive Intelligence a veřejně obchodovatelných společností v USA. Zpracovává tedy nejen současné poznání v oblasti akciových trhů a akciové analýzy, ale také dostupné zdroje, nástroje a metody pro analýzu externího datového prostředí v rámci veřejně obchodovatelných firem. Primárním cílem práce je adaptování metodiky a nástrojů Competitive Intelligence pro využití v rámci analýzy konkrétních veřejně obchodovatelných společností a jejich akcií za účelem následné aplikace na konkrétním příkladu z praxe. K dosažení tohoto cíle bylo využito zpravodajského cyklu CI a také bezplatných a otevřených dat získaných pomocí API z širokého výběru zdrojů. Práce si také klade za cíl z pohledu investora analyzovat a vyhodnotit stav makroekonomického a odvětvového prostředí v návaznosti na určení potenciálu zvolených veřejně obchodovatelných společností. Výsledkem práce je nejen zpracování celého rámce pro analýzu konkurenčního prostředí veřejně obchodovatelných společností v USA, ale také výstup v podobě implementace přehledného dashboardu v nástroji Microsoft Power BI. Pro tyto účely byly vybrány společnosti Zillow Group a Opendoor Technologies, které obě podnikají v odvětví realitních služeb. Obě analyzované společnosti byly vyhodnoceny spíše negativně. Nicméně společnost Opendoor Technologies se jeví jako rizikovější. Poznatky z této práce mohou přispět k lepší orientaci při vytváření vlastního dashboardu. Navíc byl zveřejněn celý dashboard, který byl vytvořen v rámci této práce a je volně dostupný k vlastnímu použití. Dále mohou tyto poznatky pomoci začínajícím i pokročilým investorům a analytikům získat komplexní informace o makroekonomickém a odvětvovém prostředí a zvolených veřejně obchodovatelných společnostech spolu s určením pří
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses