Umělá inteligence : filosofické, sociální a etické aspekty - Mareš, Jiří; Pavlík, Ján, 1956-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Obsahem práce je kritický rozbor fyzikalistických (materialistických) teorií vědomí. Cílem je posoudit, zdali lze jednoznačně určit platnost či neplatnost fyzikalismu jakožto základu pro teorie vědomí. Nejprve je učiněn pokus o vymezení pojmu vědomí a qualia, rozdělení na fenomenální a přístupové vědomí, představení snadných a těžkých problémů vědomí a intencionality. U fyzikalismu obecně je poté jako problematická oblast zdůrazněna redukce (redukcionismus) a je v této souvislosti popsán ontologický argument proti redukci. Po představení kauzálního argumentu v podpoře fyzikalismu jsou popsány tři významné argumenty, z kterých má vyplývat neplatnost fyzikalismu – epistemický argument, modální argument, Hempelovo dilema. Poté je přistoupeno ke kritickému rozboru jednotlivých fyzikalistických teorií vědomí. Nejprve je uvedeno rozdělení na a priori a a posteriori fyzikalismus, poté je rozebrán funkcionalismus, eliminativní materialismus, behaviorismus, teorie identity a princip emergence. U funkcionalismu jsou zmíněny jeho tři poddruhy – počítačový, reprezentační a homunkulární funkcionalismus a jsou představeny dva hlavní argumenty proti funkcionalismus, argument čínského mozku a argument čínského pokoje. U teorie identity je diskutováno nad metafyzickým zařazením teorie neurálních korelátů vědomí a jejím propojením s homunkulárním funkcionalismem. V oblasti umělé inteligence je po obecném úvodu představeno rozdělení na slabou a silnou umělou inteligenci a je následně diskutováno nad možností umělého vědomí, a to z hlediska jednotlivých fyzikalistických teorií vědomí. Závěrem je proveden pokus o syntézu či transcendenci dialektického konfliktu teze (dualismus) a antiteze (monismus) skrze motivy pána a raba.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses