Statistika v politice - Dautov, Dilmurat; Cibulková, Jana; Habarta, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá roli statistiky jako nástroje dezinformací a manipulace v politice. V politické sféře není statistika vždy dobrým nástrojem, který může pomoct objektivně interpretovat různé ukazatele, předpovídat a nacházet korelace mezi různými jevy apod. Ve schopných a zištných rukou se statistika stává účinným nástrojem manipulace s informacemi, zkreslování objektivního obrazu situace a ovlivňování názorů. V této práci se nejprve budeme zabývat statistickými ukazateli, které se v politické praxi nejčastěji používají a jakým způsobem mohou být tyto ukazatele zkresleny nebo nesprávně interpretovány. Za druhé se budeme zabývat grafickými metodami používanými v politice k vizualizaci různých ukazatelů a typickými způsoby zkreslování na reálných příkladech. Za třetí se budeme zabývat statistikou jako nástrojem kontroly politických institucí na reálném příkladu výsledků voleb. K výzkumu budou použity různé zdroje a ukázky skutečných případů politické dezinformace s využitím statistiky. Pro analýzu a ilustraci budeme používat aplikace Microsoft Excel a Rstudio.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses