Implementace prototypu řízení decentralizované autonomní organizace - Hovorka, Petr (2023)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací prototypu řízení decentralizované autonomní organizace (DAO). Koncept takových uskupení spočívá v kolektivním vlastnictví a řízení všemi členy bez rozdílů. Jejich existence je umožněna díky chytrým kontraktům fungujícím v blockchainové síti a nabízí alternativu k běžnému centralizovanému způsobu řízení organizací. První část obsahuje rešerši jak samotné definice pojmu DAO, jelikož se zatím nejedná o všeobecně známý koncept, tak existujících organizací které se jako DAO označují. Následuje analýza možností implementace takového typu organizace pomocí chytrých kontraktů, při níž jsou využity poznatky z předchozí části. V následující kapitole jsou definovány funkční požadavky na prototyp, vytvořen základní návrh uživatelského rozhraní a je podrobně popsána samotná implementace. Poslední část se věnuje ověření implementace prototypu pomocí uživatelského testování a automatizovaných testů. Výstupem je funkční prototyp systému řízení decentralizované autonomní organizace v podobě skupiny chytrých kontraktů nasazených v Ethereum blockchainu a webová aplikace, která s těmito kontrakty interaguje. Kód projektu je zveřejněn jako open source a může sloužit jako praktický průvodce implementací DAO.