Otevřená data ve veřejné správě - Kadaně, Tomáš (2023)
Tato práce se zaměřuje na oblast otevřených propojených dat a jejich využití v kontextu veřejné správy v České republice. Nejprve práce představuje základní pojmy týkající se otevřených propojených dat a sémantického modelování. Dále práce analyzuje stav otevřených dat v České republice, Evropské unii a Spojených státech amerických, a to z legislativního i praktického hlediska. Poté se práce věnuje analýze a návrhu požadavků na nástroj pro sémantické modelování v rámci veřejné správy České republiky. Na základě těchto požadavků jsou vybrány a otestovány potenciálně vhodné nástroje pro sémantické modelování. Práce přináší komparativní analýzu těchto nástrojů a vyhodnocuje jejich schopnost splnit stanovené požadavky. Jako nejvhodnější nástroj byl vybrán Protégé, který byl následně podroben testování dle určených požadavků. Práce také navrhuje zásuvný modul pro tento nástroj, který by usnadnil práci při sémantickém modelování v rámci agendy veřejné správy České republiky. Hlavním přínosem práce je formulace požadavků na nástroje pro sémantické modelování a poskytnutí porovnání a hodnocení těchto nástrojů.