Možnosti propojení modelů zásob a vybraných logistických metod řízení - Lorinc, Marián (2023)
Cieľom tejto práce je navrhnúť efektívnu stratégiu pre podnik, ktorá minimalizuje náklady a zároveň je vhodná pre jeho špecifické potreby. Práca sa zaoberá analýzou reálnych dát o dopyte po vybraných položkách počas posledných štyroch rokov. Na základe tejto analýzy bola vytvorená predpokladaná hodnota dopytu na nasledujúci rok. Ďalej boli použité modely riadenia zásob na určenie výšky nákladov a bodu znovuobjednávky. Pre produkty s variabilným a kolísavým dopytom bol využitý stochastický model so spojitým dopytom, naopak pre položky so stabilným dopytom bol použitý model EOQ. Práca tiež zahŕňa voľbu vhodnej logistickej metódy riadenia. V kontexte skúmaného podniku je odporúčaná metóda Kanban, avšak pre konkrétne položky boli navrhnuté aj iné metódy. Na základe týchto analýz práca ponúka odporúčania pre implementáciu týchto modelov a metód v podnikovej praxi.