Datová gramotnost a Big Data platforma - Gron, Jakub (2023)
Diplomová práce Datová gramotnost A Big Data platforma se zabývá návrhem a implementací rozvojového programu datové gramotnosti vedoucích pracovníků podnikových procesů v návaznosti na technologii Hadoop. Hlavním cílem je vytvořit školení, jehož absolventi budou schopnosti vykonávat základní analytickou práci a tvořit jednoduché reporty za účelem možnosti tvorby včasných analýz určených pro strategické rozhodování na základě dat. Dílčím cílem práce bylo taktéž seznámit absolventy rozvojového programu s platformou Hadoop a s prací datového týmu, který ji spravuje, pro vzájemné pochopení komplexity vykonávané práce a s tím související časovou náročností přípravy dat do podoby vhodné k základním analýzám a reportingu. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol, ve kterých je postupně upřesněno zadání (požadavky) zadavatele, ze kterých byly vyvozeny technické požadavky a na základě analýzy používaných technologií byl vytvořen návrh školení. V práci je popsán jak návrh školení, tak i jeho implementace v podnikovém prostředí. Posléze je diskutována validace přínosů rozvojového programu a poslední kapitola se věnuje shrnutí vyhotoveného projektu, jeho přínosům, ale také obtížím, se kterými se tvorba školení musela vypořádat. Výsledky této práce nastiňují, jak důležité je detailní nadefinování požadavků na projekt a nastiňuje možný postup při tvorbě a validaci programu na rozvoj zaměstnanců při procesu datové demokratizace.