Ekonometrická analýza nezaměstnanosti v České republice a ve Španělsku - Titov, Ilia; Formánek, Tomáš; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat vliv řady ekonomických a sociálně demografických faktorů na nezaměstnanost v zemích Evropské unie. Prakticky se práce zabývá ekonometrickou analýzou dynamiky obecné míry nezaměstnanosti v České republice a ve Španělsku. V teoretické části práce jsou nejprve vymezeny pojmy související s nezaměstnaností, popsány její jednotlivé druhy a dopady na společnost. Dále jsou uvedeny jednotlivé faktory a jejich funkce v kontextu nezaměstnanosti. Konkrétně je popsán vztah mezi mírou nezaměstnanosti a hrubým domácím produktem a Okunův zákon, míra inflace a Phillipsova křivka a další faktory: úroveň vzdělání obyvatelstva, míra industrializace země, velikost ekonomicky aktivního obyvatelstva, minimální mzda, globální krize v roce 2008 a pandemie COVID-19. V praktické části je pak představena dynamika míry nezaměstnanosti ve zkoumaných zemích. Poté je popsán proces úpravy použitých časových řad do podoby vhodné pro regresní modelování. Vliv vybraných faktorů je vyhodnocen pomocí regresních rovnic a odhadu jejich parametrů metodou nejmenších čtverců. Použity jsou čtvrtletní časové řady všech ukazatelů od roku 2000 do roku 2022. Kvalita odhadnutých modelů je testována pomocí testů uvedených v teoretické části.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses