Využití teorie her ve vojenství - Kuchař, Lukáš (2023)
V historii lidstva došlo k vytvoření omezeného počtu zbraní, které výrazně ovlivnily povahu konfliktů a strategie s nimi spojené. Jaderné zbraně představují revoluční strategii, kde samotný fakt jejich vlastnění má vliv na dynamiku mezinárodních her, aniž by bylo nutné je skutečně použít. Cílem této bakalářské práce je provedení rešerše článků zabývajících se jadernými konflikty. Výběr článků byl proveden z databáze ProQuest, která shromažďuje odborné texty. Aktuální konflikt na Ukrajině zvýšil diskuzi o jaderných zbraních, což poskytuje nový pohled na toto téma. V rámci této práce bylo analyzováno 42 článků, ve kterých bylo popsáno 32 modelů vytvořených autory. Práce se zaměřuje na základní problémy spojené s jadernými zbraněmi, jako jsou závody ve zbrojení, brinkmanship a v neposlední řadě odstrašování. Články byly klasifikovány podle geografických oblastí, kterými se zabývají. Pokud články nebyly zaměřeny na konkrétní region, byly rozděleny podle konfliktu, který analyzují.