Analýza asymetrické reakce ceny hnojiv na cenu ropy. - Kurinnyi, Oleh (2023)
V práci se zabývám analýzou asymetrické reakce ceny hno- jiv na cenu ropy. S ohledem na předcházející literaturu zdá se být pravděpodobné, že mezi těmito dvěma komoditami existuje tzv. rockets and feathers efekt. Protože trh s hnojivy je pravidelně za- sahován různými šoky, používám Bai-Perron algoritmus pro odhad možných bodů zlomu spolu s exogenním přístupem na základě literatury. Podle odhadnutých zlomů rozděluji původní časové řady na menší výběry, které následně modeluji pomocí NARDL modelů. Pro různá časová období vyšlo najevo, že v případě stejného hnojiva nebo cenového indexu lze pozorovat jak rockets and feathers, tak i balloons and rocks efekty. Z analýzy plyne, že reakce cen hnojiv na cenu ropy může být jak symetrická, tak asymetrická.