Ekonometrická analýza spotřeby domácností v České republice - Šturmová, Magdalena; Čížků, Andrea; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Práce analyzuje vliv HDP a úrokové míry na konečnou spotřebu domácností (KSD) v České republice. Byly stanoveny 2 hypotézy: HDP pozitivně ovlivňuje KSD a úroková míra negativně ovlivňuje KSD. Je použita čtvrtletní časová řada od roku 1996 do roku 2022 a v případě úrokové míry od roku 2000. Data byla testována na stacionaritu, byl použit model korekce chyby, který se odhadoval dvoufázovou Engleovou-Grangerovou metodou. Byly odhadnuty dva modely, 1. model zahrnoval vliv HDP na KSD, parametr u změny logaritmu HDP vyšel 0,836 a parametr  představující dlouhodobou rovnováhu vyšel -0,177. Oba parametry vyšly statisticky významné. 2. model navíc zahrnoval kromě vlivu HDP také vliv úrokové míry na KSD. Parametr u změny logaritmu HDP vyšel 0,72 a parametr  představující dlouhodobou rovnováhu byl odhadnut na -0,157. Tyto parametry vyšly statisticky významné. Parametr u 1. diference úrokové míry nevyšel statisticky významný. Závěrem se potvrdila hypotéza o pozitivním vlivu HDP na KSD, ale nepotvrdila se hypotéza, že úroková míra negativně ovlivňuje KSD.
Vedoucí práce: Andrea Čížků
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses