Cross-sell řešení s využitím strojového učení v obchodní společnosti - Gorobtsov, Alexandr; Mittner, Jan; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem mnoha podniků je zvýšení tržeb a uspokojení potřeb zákazníků. Jednou z možností, jak zvýšit tyto ukazatele u obchodních společností, je implementace doporučovacího systému na principu cross-sellu. Cílem této práce je navrhnout a implementovat cross-sell řešení s využitím strojového učení pro obchodní společnost. Pro naplnění tohoto cíle byla provedená analýza stavu dat, potřeb a požadavků obchodní společnosti. Také byla domluvena komunikace během průběh projektu a jeho finální stav. Poté byl připraven model strojového učení na základě neuronových sítí s vícenásobnými vstupy v podobě vektorizovaných produktových dat. Pro trénování modlu byly využity dostupná historická data o objednávkách. Následně model byl implementován do API, které poté bylo nasazeno do cloud prostředí pro běh nezávisle od firemní infrastruktury. Pro dosažení cílů práce byla využita metodika CRISP-ML(Q). Účinnost hotového řešení byla potvrzena pomocí testování cross-sell nabídek metodou A/B/n. Nově vyvinuté řešení zaručilo růst hodnoty průměrné objednávky oproti statické nabídce náhodných produktů při zobrazení zákaznického košíku.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses