Analýza výsledků obecních voleb v krajských městech - Švejda, Jakub; Dlouhý, Martin, 1970-; Hanousek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá na analýzu obecních voleb z pohledu teorie her v krajských městech, se zaměřením především na volby, které se konaly 23. a 24. září 2022. Teoretická část seznámí s použitými matematickými metodami a situací ohledně národního uspořádání a voleb. Metody použité v této analýze zahrnují určení politické síly pomocí Shapleyova-Shubikova a Banzhafova indexu pro strany ve krajských městech. Tato metoda slouží především k zjištění politické situace v krajských městech a vlivu jednotlivých stran v těchto městech. Další metoda spočívá ve vyhledání programových bodů jednotlivých stran a získání nejvhodnější koalice prostřednictvím teorie minimální souvislé většinové koalice. Data pro tuto analýzu byla sbírána skrze veřejně dostupné volební programy stran, případně z komunikace z danými stranami. Praktická část se zabývá aplikování již zmíněných metod na konkrétní krajská měst. Hypotézou v rámci této analýzy je „Strany krajských měst, které mají podobné programové body mají větší šanci vytvořit koalici“ a tuto hypotézu se nepodařilo potvrdit.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses