Využití datové analytiky pro získání informací o zákaznících v reálné společnosti - Milton, Martin; Mittner, Jan; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá reálnou úlohou využití datové analytiky, pro tvorbu rozšířeného řešení segmentace zákazníků na základě RFM modelu, ve společnosti poskytující informační systémy podnikům gastronomického průmyslu. Hlavním cílem práce je vytvoření algoritmu segmentace zákazníků ve společnosti dle jejích požadavků. Pro dosažení hlavního cíle bylo využito metodiky CRISP-DM, která zahrnuje fáze porozumění byznysu, porozumění datům, přípravy dat, modelování, vyhodnocení a nasazení. Fáze modelování byla přizpůsobena tak, aby vyhovovala jedinečným požadavkům společnosti a dané úloze. Pro adekvátní splnění řešené úlohy, bylo dosažení hlavního cíle navíc podpořeno pomocí rešerše a průzkumu relevantních zdrojů a literatury stěžejních teoretických témat. Práce začíná představením základních teoretických aspektů souvisejících s tematickým zaměřením práce. Dále se práce zabývá přehledem metodik používaných v datové analytice. Praktická část práce je nejdříve věnována byznysovému pochopení úlohy, kde je uveden podnikový a systémový kontext. Také jsou představeny výchozí datový soubor a konkrétní technologické prvky, využité pro realizaci řešení. Nakonec je podrobně popsáno vytvoření algoritmu segmentace zákazníků, ověření výstupů algoritmu, vytvoření prototypu API pro vystavení produkovaných dat a vyhodnocení realizace řešení s jeho přínosy. Výsledkem práce je vytvořený algoritmus segmentace zákazníků a prototyp API, které společnost bude moci nasadit v praxi, s dopadem na stovky reálných provozoven.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses