Podpora výuky základů teorie pravděpodobnosti pomocí R-kových shiny aplikací - Zákon velkých čísel - Melínová, Marie (2023)
Zaměříme-li se na téma teorie pravděpodobnosti, zjistíme, že se zde nachází velké množství abstraktních pojmů, které není jednoduché hned pochopit. Tato bakalářská práce se zaměřuje na bližší pochopení jednoho takového pojmu – zákona velkých čísel. Pochopení takového pojmu je zásadní pro pochopení širších souvislostí nejen v rámci teorie pravděpodobnosti. Klasické vyučovací metody nedokážou poskytnout dostatečný prostor a možnosti pro plné porozumění takto abstraktních pojmů. Tyto metody zahrnují často pasivní přístup, jako je pouhé poslouchání přednášek, čtení textů a vykonávání statistických příkladů. Cílem této práce bylo vytvořit interaktivní R Shiny aplikaci, která přispěje k lepšímu pochopení zákona velkých čísel jak studenty, tak i širší veřejností. Zákon velkých čísel je zde simulován na generovaných i reálných datech s možností grafického výstupu. Hlavním výsledkem této práce je jak osobní přínos v podobě lepšího pochopení zákona velkých čísel, tak i možnost sdílení aplikace s cílem přispět lepšímu pochopení tohoto zákona mezi širším publikem.