Implementácia disciplíny Cloud FinOps vo vybranej spoločnosti - Poláková, Alžbeta; Sedláček, Jiří, 1963-; Jeggle, Katrin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práca sa zaoberá nasadením FinOps disciplíny vo vybranej spoločnosti, ktorej implementáciou sa dosiahnu úspory v cloude. Hlavným cieľom diplomovej práce je minimalizovať náklady v cloudovom prostredí pomocou FinOps frameworku. Druhotným cieľom je správna adaptácia FinOps kultúry v určitej organizácií, ktorá je podmienkou správneho zavedenia FinOps disciplíny. V rámci prvej časti práce bude predstavená problematika Cloud FinOps, jej princípy, nástroje a úsporové iniciatívy spoločne s teoretickými informáciami ohľadom cloud computingu z viacerých hľadísk. Následne bude predstavená skúmaná spoločnosť, v ktorej bude aplikovaná disciplína FinOps. Ďalším krokom bude zmapovanie aktuálneho cloudového prostredia zo stránky nákladov vo vybranej spoločnosti. Na základe analýzy cloudových nákladov budú vybrané vhodné úsporové iniciatívy, ktorými realizáciou bude docielené zníženie nákladov na cloud. Hlavným prínosom diplomovej práce je zefektívniť riadenie cloudových nákladov v skúmanej spoločnosti. Následne poukázať na podstatu alokácie a označenie prostriedkov v cloude za účelom využívania cloudových služieb bez plytvania, aby sa platilo len za to, čo spoločnosti skutočne prináša pridanú hodnotu.
Vedoucí práce: Jiří Sedláček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses