Analýza ukazovateľa Better life index - Jelč, Matúš; Vltavská, Kristýna; Mazouch, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Táto práca sa zaoberá analýzou ukazovateľa Better life index, ktorý hodnotí mieru blahobytu v krajinách na základe viacerých aspektov či už z materiálneho hľadiska, pomocou príjmov alebo bývania, ale aj na základe kvality života pomocou vzdelania, zdravia alebo bezpečnosti a ďalších. Celkovo do výpočtu tohoto indexu vstupuje 24 premenných, ktoré sú rozdelené do 11 podukazovateľov a teda výpočet je pomerne rozsiahly. Cieľom tejto práce je zhodnotiť vzťahy medzi jednotlivými premennými a indexom a následné vytvorenie vlastného indexu. Pre zhodnotenie týchto vzťahov bola v práci použitá korelačná analýza, na základe ktorej boli vybrané dvojice premenných, ktoré spolu môžu súvisieť. Následne sa po opodstatnení tohoto súvisu vybrala premenná, bez ktorej sa nový index zhodoval viac s pôvodným a bola odobraná z jeho výpočtu. Výsledkom je nový zredukovaný index, ktorého rozsah je takmer polovičný, no blahobyt zhodnotí takmer rovnako ako pôvodný Better life index.
Vedoucí práce: Kristýna Vltavská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses