Bitcoin a jeho kvantitativní analýza - Bubla, Filip (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na kvantitativní analýzu Bitcoinu, jedné z nejznámějších kryptoměn. Práce kombinuje teoretickou a praktickou část, které poskytují komplexní po- hled na Bitcoin a jeho trh. Teoretická část se věnuje základním aspektům Bitcoinu, včetně důvodu jeho vzniku, těžbě, enviromentálním dopadům, historii a adopci. Praktická část se zaměřuje na analýzu vzájemných vztahů mezi tržní cenou Bitcoinu, objemem obchodů a poplatků těžařům. Výsledky analýzy ukazují na středně silnou pozitivní korelaci mezi cenou Bitcoinu a objemem obchodů. Slabší, ale stále pozitivní korelaci mezi změnou ceny Bitcoinu a objemem obchodů. Regresní analýza dále odhaluje vliv ceny a obchodovanému objemu na poplatky těžařům. Tato práce přispívá k lepšímu porozumění Bitcoinu, jeho trhu a ukazuje na potřebu dalšího výzkumu v oblasti ekonomického významu kryptoměn.