Bitcoin a jeho kvantitativní analýza - Bubla, Filip; Koudelka, Jiří; Fojtík, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na kvantitativní analýzu Bitcoinu, jedné z nejznámějších kryptoměn. Práce kombinuje teoretickou a praktickou část, které poskytují komplexní po- hled na Bitcoin a jeho trh. Teoretická část se věnuje základním aspektům Bitcoinu, včetně důvodu jeho vzniku, těžbě, enviromentálním dopadům, historii a adopci. Praktická část se zaměřuje na analýzu vzájemných vztahů mezi tržní cenou Bitcoinu, objemem obchodů a poplatků těžařům. Výsledky analýzy ukazují na středně silnou pozitivní korelaci mezi cenou Bitcoinu a objemem obchodů. Slabší, ale stále pozitivní korelaci mezi změnou ceny Bitcoinu a objemem obchodů. Regresní analýza dále odhaluje vliv ceny a obchodovanému objemu na poplatky těžařům. Tato práce přispívá k lepšímu porozumění Bitcoinu, jeho trhu a ukazuje na potřebu dalšího výzkumu v oblasti ekonomického významu kryptoměn.
Vedoucí práce: Jiří Koudelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses