Dopady Velké recese na pracovní trhy Evropy - Jirmanová, Sabina (2023)
Tato práce se zabývá dopady Velké recese na pracovní trhy ve čtyřech evropských zemích: Švédsku, Spojeném království, Itálii a Francii. Každá ze zmíněných zemí zastupuje jiný socioekonomický model. Práce analyzuje vedlejší indikátory, těmi je hrubý domácí produkt, veřejné výdaje, investice, domácí poptávka, čistý export,. Dále se věnuje hlavním indikátorům, a to míře nezaměstnanosti, dočasnému zaměstnání, průměrným ročním mzdám a počtu odpracovaných hodin. Cílem je porozumět rozdílům a podobnostem ve způsobech, jak jednotlivé země s různými socioekonomickými modely reagovaly na Velkou recesi. Práce poskytuje příspěvek k pochopení dopadů této krize na pracovní trhy Evropy.