Analýza vývoje měnového kurzu EUR/USD a vzájemné korelace s jinými měnovými páry - Ignateva, Eva; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce se zabývala analýzou měnového páru EUR/USD pomocí hospodářsko- politických a fundamentálních faktorů od roku 1999 až 2022. Dalším cílem je korelační analýza mezi EUR/USD a vybranými měnovými páry. Práce je rozdělena do třech kapitol. První kapitola je praktickou a je věnována analýze pohybu EUR/USD na základě hospodářsko-politických faktorů (kvantitativní uvolňovaní, podíl eura a dolaru na globálních devizových rezervách, fiskální politika, geopolitická situace a politická stabilita, stav kapitálových trhů v USA a Eurozóně). Druhá kapitola je současně teoretickou a praktickou. Jsou popsané jednotlivé teorie měnového kurzu a pak na jejich zaklade je provedena analýza EUR/USD. Třetí kapitola je praktickou a je věnována korelačním koeficientům mezi EUR/USD a 15 měnovými páry.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses