Možnosti využití nákladních elektrických koloběžek v logistice - Šimek, Jan (2023)
V této diplomové práci je zkoumáno využití elektrických koloběžek v rámci logistiky v praxi. Cílem diplomové práce je zhodnotit jejich vhodnost pro přepravu zásilek či pro rozvoz jídla. Osobní elektrické koloběžky jsou součástí městské mikromobility, a proto zde jsou komparovány s ostatními dopravními prostředky jako elektrokola či elektrické skútry, které jsou kurýry rozvážkových společností také využívány. Nákladní elektrokoloběžky zatím do běžného provozu zařazeny nejsou, existují ale prototypy, které se v současné době stále vyvíjí. Pomocí získaných dat jsou zkoumány možnosti elektrických koloběžek pro přepravu v praxi. Je zde rovněž zanalyzováno prostředí, ve kterém jsou elektrokoloběžky využívány, a to včetně vlivu infrastruktury, legislativy i samotných jejich uživatelů. Smyslem práce je vyhodnotit, zda mají elektrokoloběžky v logistice potenciální využití či nikoliv. Cílem práce dále je nalézt vhodný podnikatelský model firmy, které by se nejvíce vyplatilo provozovat elektrické koloběžky pro logistické účely.