Alternativní měřítka výkonnosti v účetních závěrkách evropských výrobních podniků - Hanousková, Petra; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Čevela, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
S rostoucím počtem investicí napříč celým světem se vykazování alternativních měřítek výkonnosti stalo běžnou součástí účetních závěrek a výročních zpráv společností. Upravená měřítka výkonnosti společnosti vykazují za vidinou lepšího a věrohodnějšího zobrazení svých výsledků. Tyto výsledky očišťují o nestandardní položky, které přímo nesouvisejí s hlavní činností a hlavním oborem podniku. Se zvyšujícím se počtem vykazování těchto měřítek začala debata o tom, zda je prezentace upravených hodnot v souladu s transparentností a věrným obrazem fungování společnosti. Orgány činné v regulaci a kontrole vykazování, například Evropský orgán pro cenné papíry a trhy, tak začaly vydávat pokyny k úpravě vykazování těchto alternativních měřítek výkonnosti. Cílem je sjednotit vykazování tak, aby tyto ukazatele bylo možné porovnat mezi společnostmi navzájem, a zároveň byl srozumitelný postup úprav těchto ukazatelů. Cílem této práce je shrnout nejdůležitější informace z oblasti alternativních měřítek výkonnosti podniků. Dále popsat nejzásadnější regulace týkající se tohoto tématu a zmapovat výskyt alternativních měřítek výkonnosti v účetních závěrkách a výročních zprávách výrobních společností. Vzorek se skládá z 43 společností figurujících v indexu Stoxx Europe 600. Společnosti jsou zahrnuty v sektoru s koncem účetního období v roce 2022. Výsledky výzkumu potvrdily, že alternativní měřítka jsou ze strany podniků hojně využívána, avšak jejich pojmenování a výpočet se u společností liší. Nejběžnějším alternativním ukazatelem v účetních závěrkách je provozní zisk. Nejčastější úpravy při výpočtu alternativních měřítek výkonnosti pak souvisí s podnikovými kombinacemi a akvizicemi.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses